Starš, ki ZMORE drugače

O nas

Lunina vila nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in odraslim v stiski. Otrokom in mladostnikom, ki so preživeli zlorabo pa to pomoč nudimo brezplačno. Naša ekipa strokovnjakov in terapevtov je opremljena za različne probleme ter stiske posameznika in tako ponujamo različne principe dela: principih na travmo usmerjene igralne, likovne, sistemske in humanistične psihoterapije. Kot dodatno dejavnost in podporo psihoterapiji nudimo tudi različne delavnice za otroke in odrasle.

Za uspešno zagotavljanje našega poslanstva preprečevanja zlorab in travm v otroštvu, nudimo širok spekter izobraževanj za pedagoške in druge strokovne delavce.


POSLUŠAMO. VERJAMEMO, POMAGAMO.

Naša ekipa

Nina Kralj

Uni. dipl. biopsihologije, MSc Counselling studies

Direktorica, izvajalka svetovanj za starše, vodja izobraževanj

Natalija Kočar

Sistemska terapevtka, mag. psihoterapevtskih znanosti

Izvajalka individualnih, partnerskih, družinskih terapij in obravnav odraslih 

Jerica Okorn

Diplomantka psihosocialne pomoči

Izvajalka individualnih in skupinskih obravnav otrok ter delavnic za otroke v VIZ

Kamila Holla

Prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike, mag. terapevtske pedagogike

Izvajalka igralnih terapij za otroke do 12. leta, svetovanj za starše, izvajalka supervizije za pedagoške delavce, izvajalka filialne terapije

Gašper Kuralt

Mag. zakonskih in družinskih študij, specializant zakonske in družinske terapije

Izvajalec individualnih terapij za otroke, mladostnike in odrasle

Eva Koprivšek

Mag. zakonskih in družinskih študij

Floortime terapevtka za otroke in mladostnike, coachinja za starše in strokovne delavce, izvajalka izobraževanj za starše in strokovne delavce

Darja Gebert

Mag. zakonskih in družinskih študij, specializantka zakonske in družinske terapije

Izvajalka individualnih terapij za otroke, mladostnike in odrasle

Luka Vižintin

Mag. zakonskih in družinskih študij, specializant zakonske in družinske terapije

Izvajalec izobraževanj ter individualnih obravnav za otroke, mladostnike in odrasle

Pia Brolih Djilas

dipl. Psihosocialne pomoči  

Izvajalka individualnih obravnav za mladostnike in odrasle

Naša podporna ekipa

Bernarda Žužek Štravs

Diplomirani upravni organizator

Vodja spletne trgovine in administrativna pomoč

Nina Kralj

Uni. dipl. biopsihologije, MSc Counselling studies

Verjamem, da je vsak otrok svoj unikaten svet, ki ga želim spoznati na njemu prijeten način; skozi igro, pogovor in kreativne medije, zato moja terapevtska usmeritev izhaja iz humanistične teorije, ki pravi, da je posameznika treba obravnavati celostno in mu v terapevtskem odnosu zagotoviti varno in empatično okolje, kjer bo lahko razvijal svoje potenciale, premagal notranje stiske in osebnostno rasel.

Sem diplomantka biopsihologije Univerze na Primorskem in magistra svetovanja in psihoterapije University of Edinburgh, po srcu pa predvsem oseba z veliko strasti do dela z otroki ter glasna zagovornica prepričanja, da prav vsak otrok šteje. Profesionalne in osebne izkušnje, radovednost ter pomanjkanje tovrstnih storitev v Sloveniji so botrovali dejstvu, da sem ustanovila Inštitut za zaščito otrok Lunina vila, so. p., za katerega si želim predvsem, da postane varno zavetje tako za otroke z izkušnjo travme kot njihove svojce.

Lunini vili sedaj pomagam kot svetovalka za skrbnike in svojce, vodim izobraževanja za strokovnjake in prostovoljce ter predvsem kot terapevtka za otroke do 10. leta starosti. Trenutno pridobivam certifikat iz psihotravmatologije in na travmo usmerjene terapije, predvsem pa z neprestanim delom na sebi, strokovnim izpopolnjevanjem in supervizijo skrbim za strokovnost tako svojega kot našega timskega dela.

Natalija Kočar

Specializantka sistemske psihoterapije

Sem specializantka sistemske psihoterapije z velikim zanimanjem za raziskovanje družinskih, partnerskih in vseh drugih odnosov, tudi tistih znotraj nas. Moja vloga v Lunini vili je nudenje pomoči tistim, ki sestavljajo otrokovo podporno okolje; staršem, svojcem in drugim bližnjim.

V varnem, podpornem in sočutnem vzdušju želim ustvariti prostor za vsakega, ki se znajde v stiski. Verjamem, da je ob pravi podpori in posameznikovi odločitvi lahko vsaka, še tako težka stiska, tudi neprecenljiva možnost za osebno rast in razvoj.

Jerica Okorn

Diplomantka psihosocialne pomoči

Življenje me je že od malega vodilo skozi izkušnje in poti, ki niso bile vedno lahke. Kot pravijo: »Sreča ni to, da ti je postlano le z rožicami!« In imajo prav. Tako sem našla svojo srečo, svoje poslanstvo.

Ko sem si nekaj let nazaj predstavljala malo Jerico in njeno otroštvo, sem vedela, da želim in si bom prizadevala nuditi roko tistim, ki jo potrebujejo in so se znašli v temi. Ljudem, ki so se na neki točki izgubili, ker jih je bolečina ohromila. Ljudem, ki ne najdejo prave poti. Sledila sem svojemu srcu in želja po znanju in delu na sebi me je vodila na fakulteto FUDŠ–smer psihosocialna pomoč, kjer sem pridobila veliko znanj in predvsem potrditev, da si tega resnično želim in da je pomoč ljudem resnično moje poslanstvo.

Udeleževanje na različnih predavanjih in usposabljanjih me je navdihnilo za delo z otroki. Spoznanje, da so ravno otroci tisti, katerim lahko ponudim svojo roko, me je vodilo v Lunino vilo, kjer sem sprva opravljala prakso, kasneje pa se postopoma vključevala v aktivnosti tudi po končani praksi.

Moja želja je skozi pristno otroško igro, zgodbe, ustvarjanje in pozitivne reparativne izkušnje pomagati otrokom, da bi se počutili vredne, ljubljene in pomembne kljub izkušnjam, ki so jim kazale nasprotno. Želim pokazati, da bolečina v življenju pride, ampak lahko jo uporabimo sebi v prid in iz nje zrastemo. Tako kot zraste mala, drobna, skoraj nevidna gosenica v velikega, pisanega, svobodnega metulja, lahko tudi ti zrasteš, se spremeniš, ponovno razpreš svoja krila in poletiš v svoj novi svet.

Kamila Holla

Prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike, mag. terapevtske pedagogike

Eden bolj jasnih spominov iz časa študija terapevtske pedagogike
(Univerza Komenskega, Slovaška) je prvo srečanje z igralno terapijo, ki
me je tako prepričala, da sem se odločila tudi za strokovni izpit s tega
področja. Kasneje sem se znanje obogatila s principi na otroka
orientirane igralne terapije (Play Therapy Institut, Slovaška) in se
vsakodnevno prepričujem o njeni širokospektralni učinkovitosti. Trenutno
svoje znanje nadgrajujem s principi sinergijske igralne terapije
(Synergetic Play Therapy Institute, ZDA), ki uglašeno dopolnjuje moje
dosedanje znanje.

Poleg igralne terapije, ki je namenjena otrokom do dvanajstega leta
starosti, izvajam tečaj filialne terapije - terapije vezi med staršem in
otrokom (Play Therapy Institut, Slovaška) z namenom spodbuditi celjenje
in poglobitev tega, za otroka najpomembnejšega, odnosa. Usposabljala sem
se tudi pri drugih vrhunskih strokovnjakih, kot so Sue Brennan
(Integrativni pristop v terapiji travme), Karen Stagnitti (Nauči se
igrati), Deb Dana (polivagalna teorija), Bonnie Badenoch (terapija
travme), Karen Fried (elementi geštalt igralne terapije) in drugih.
Svoje izkušnje s področja vzgoje in izobraževanja v povezavi z znanjem
delim v obliki izobraževanj, delavnic in podpornih skupin na strokovne
delavce.

Na področju duševnega zdravja sem zagovornica zgodnje obravnave.
Poskušam prispevati k ozaveščanju širše družbe o pomenu zgodnje in
razvojne travme in spremeniti splošno miselnost, da so otroci trpežni in
bodo težke izkušnje z lahkoto pozabili, prerasli. Pri svojem delu
uporabljam znanje, ki ga nenehno nadgrajujem, ter veščine in
senzibilnost, ki so sad dolgoletnih izkušenj dela z ranljivimi
skupinami.

Gašper Kuralt

Mag. zakonskih in družinskih študij, specializant zakonske in družinske terapije

Verjamem v moč zdravih odnosov, usmerjenih v sočutje, sprejemanje, igrivost in preprosto: pogovor. To se odraža tudi pri mojem delu. K Inštitutu Lunina vila sem se pridružil, ker bom tu delo z mladimi in odraslimi lahko z veseljem nadaljeval obkrožen s strokovnjaki mnogih strokovnih smeri. Delo z ljudmi mi predstavlja veselje in izziv, saj se med tem časom vzporedno »hočem nočem« učim tudi veliko o sebi.

Sem magister zakonskih in družinskih študij, specializant zakonske in družinske terapije. Željo po delu z ljudmi v stiski sem imel že od srednje šole, kjer sem bil usmerjen v grafično oblikovanje. Sedaj pa sem si pridobil izkušnje na področju mladih v stiski na TOM Telefonu, v skupinah za samopomoč za starše, skupinah za zdravljene alkoholike, skupinah za pare in individualne terapije.

Bernarda Žužek Štravs

Diplomirani upravni organizator

Z Lunino vilo sodelujem že nekaj časa. V začetku je bilo naše sodelovanje bolj po poslovni plati, v letošnjem letu pa sem se na pobudo direktorice Nine pridružila ekipi Lunine vile, s katero snujemo in ustvarjamo čudovite zgodbe za prihodnost. Pri Lunini vili skrbim, da naročeni izdelki iz Vilinega butika pridejo čimprej do vas, obenem pa nudim podporo pri prodaji izdelkov, saj z nakupom le-teh finančno pomagate , da Lunina vila lahko opravlja svoje čudovito poslanstvo. Osebno sem zelo empatična oseba in se me zgodbe otrok, ki so preživeli zlorabo, pa naj bo to čustvena, fizična ali spolna, zelo dotaknejo. Preko Lunine vile imam občutek, da lahko nekaj dam … dam sebe, svoje znanje, izkušnje in da s tem pomagam. Menim, da je skrb za nemočne, pa naj bodo to otroci, starostniki ali pa živali, nekaj temeljnega in bi morala biti naše osnovno vodilo v življenju.

Seveda pa si čas za nekoga drugega lahko vzamemo le, če znamo v prvi vrsti poskrbeti zase. To pa je vodilo, ki mi zadnja leta daje smernice v življenju. Dati v prvi vrsti sebi tisto, kar dajemo drugim. Da se znamo umiriti, si vzeti čas za naravo, živali, hobi ter da si dovolimo delati napake in se iz njih učiti, ustvarjati nove lekcije. Čas zase je tudi ena od miselnosti, ki ji pri Lunini vili dajemo velik poudarek. Zatorej, bodite dobri do sebe in le na ta način boste lahko to brezpogojno dajali tudi drugim.

Eva Koprivšek

mag. zakonskih in družinskih študijev

Od nekdaj so me zanimali odnosi in različne dinamike družin. Po končanem magisteriju zakonskih in družinskih študijev sem se posvetila raziskovanju zgodnjega čustvenega razvoja otrok in zasnovala program delavnic čustvene inteligence za otroke. Delo z najmlajšimi na igriv in njim prilagojen način mi je pokazalo, koliko moči se skriva v tem najzgodnejšem obdobju. Specializirala sem se za področje zgodnje terapevtske obravnave in pod strokovnim vodstvom Jakea Greenspana in Tima Bleeckerja (Floortime Center, Washington) pridobila naziv igralne terapevtke in coachinje po terapevtskem pristopu The Greenspan Floortime Approach®.

V Lunini vili delujem kot terapevtka za otroke in mladostnike ter coachinja za starše. Usmerjena sem v celosten pristop dela z otroki in starši, pri čemer družinam pomagam skozi igro, s kreativnimi materiali, pripravo konkretnega terapevtskega načrta in nudenjem čustvene podpore na njihovi pogumni poti do sprememb.

Osrečijo me enostavne in drobne reči, povezanost z drugimi in iskrivost najmlajših. Napolnim se, ko stečem v naravo, zadiham svež zrak in stresem svoje telo in misli. Moje delo pa mi vsak dan omogoča, da ohranjam stik z otroško igrivostjo v sebi in daje neskončno priložnosti za rast.

Darja Gebert

magistrica zakonskih in družinskih študij, specializantka zakonske in družinske terapije

Ko se ozrem na svoje otroštvo mi spomin poboža ogromno čudovitih trenutkov, ne manjkajo pa niti tisti manj lepi, tisti, katere bi v primeru izbire zavrnila. Danes sem hvaležna tudi za tiste in vse, kar mi je pomagalo oblikovati mojo pot skozi življenje in dejavnosti, kjer sem iskala in odkrivala resnično sebe in notranji mir. Tekmovalni šport, služba, potovanja, delo z otroki in študij so bile dejavnosti, ki so vse bolj naslavljale speče občutke lastnega telesa in duha, zaradi česar je življenje dobilo smisel. Danes vem, da je vsakdan dar, da rasteš, odkrivaš svet, ljudi in globine lastne osebnosti. In kakršenkoli že je naš vsakdan, vedno nam ponuja možnost, da o njem napišemo lepo zgodbo.

Nikoli ne obupaj! To me vodi tudi v terapevtskem delu. Sem magistrica zakonskih in družinskih študij, specializantka zakonske in družinske terapije. Ekipi Lunine vile sem se pridružila, ker je v veselje delati z ekipo strokovnjakov, ki se medsebojno podpirajo in spodbujajo k iskanju, raziskovanju in ustvarjanju pozitivnih izkušenj za otroke in odrasle. Ekipi, ki ji je mar za vsakega otroka in odraslega, ki soustvarja otroški svet in nenazadnje svet vsakega od nas.

Klavdija Slapar

mag. zakonskih in družinskih študijev

Odnosi nas zaznamujejo vse od našega spočetja dalje. V njih iščemo varnost, toplino, zavetje, povezanost in ljubezen. Raziskovanje odnosov in različnih družinskih dinamik me je vodilo k odkrivanju posledic ter načinov okrevanja po travmatični izkušnji. Po zaključenem študiju babištva sem začutila, da nadaljujem študij tudi v smeri psihoterapije in tako sem zaključila tako magistrski program zakonskih in družinskih študij kot tudi izpopolnjevanje zakonske in družinske terapije.

Pri delu z ljudmi me vodita sočutje in želja po ustvarjanju varnega zavetja za vse tiste, ki to potrebujejo, da lahko lahkotnejše zaživijo. Ekipi Lunine vile sem se pridružila zaradi tega, ker čutim da nas pri delu vodijo isti cilji - pomagati tistim v stiski, podpreti posameznike in starše ter narediti spremembo v načinu obravnave posameznikov/posameznic z izkušnjo spolne zlorabe. Sama k temu prispevam z izvajanjem individualnihterapj za mladostnike in odrasle, partnerskih psihoterapij ter predavanj.

Taša Cucek

mag. zakonskih in družinskih študijev

Sem magistra Zakonskih in družinskih študij, z opravljenim izpopolnjevanjem iz zakonske in družinske terapije po modelu Inovativne relacijske družinske terapije, Dr. Christiana Gostečnika (TEOF Ljubljana). Dodatno sem se izobraževala tudi na področju igralne terapije, ki mi je odprlo novo obzorje pogleda na proces terapije in dela z ljudmi. Terapevtske tehnike so odlično orodje raziskovanja naše notranjosti, in so mi v pomoč tako pri delu z odraslimi kot otroki in mladostniki. Še posebej takrat, ko nimamo dovolj besed, ki bi lahko opisale, kaj se dogaja v naši notranjosti, lahko igrače spregovorijo za nas.

Poleg individulanih in družinskih terapij izvajam tudi skupine za starše in igralno terapijo. Delo z ljudmi me bogati in mi daje priložnost ustvarjanja sočutnih odnosov.

Pia Brolih Djilas

dipl. Psihosocialne pomoči 

Kadar se spominjam na (svoje) otroštvo, pomislim na jadranje po odprtem morju. Nikoli nisem mogla vedeti, kdaj bo nevihta in kdaj zatišje. Kljub temu da so med mojimi spomini tudi prijetni trenutki, je to za otroka lahko izjemno zahtevno. Ta misel, da sem pač malo drugačna, me spremlja že celo življenje. V obdobju odraščanja mi je prav to šlo »zelo na živce«. Nisem mogla razumeti, zakaj prav jaz. Danes vem zakaj. Imam veliko izkušenj, znanja, sočutja in sprejemanja – in vse to želim deliti z drugimi.

Na lastni koži sem občutila, koliko moči imamo ljudje, če imamo pravo podporo. Prav ta podpora me je pripeljala do Fakultete za uporabne družbene študije, kjer sem pridobila naziv diplomantke psihosocialne pomoči. Trenutno obiskujem magistrski študijski program – psihosocialno svetovanje. Osredotočam se na kognitivno vedenjski pristop, hkrati pa me radovednost žene k raziskovanju drugih ustvarjalnih metod, ki bi dodale več barv na mojo paleto znanja. Med študijem sem se srečala z Lunino vilo, kjer sem tudi opravljala prakso. Kot praktikantka sem spoznala, da je Lunina vila prostor s srčno ekipo, kjer si želim ostati.

Ostanimo povezani 

Prejmi novice, članke, in informacije o vodenih aktivnostih naravnost v svoj e-poštni predal: