Zaščitimo otroke pred spolno zlorabo!

Zaščitimo otroke pred spolno zlorabo!

Zaščitimo otroke pred spolno zlorabo!

18. novembra beležimo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga je razglasil Svet Evrope na pobudo Slovenije.

To je dan, ko opominjamo na pogostost pojavljanja spolne zlorabe otrok, ki pusti težke posledice na posamezniku, lahko tudi do življenjsko. Evropska statistika kaže, da je spolno zlorabljen vsak peti otrok (kar 3- 4 na razred), kar pomeni, da je trenutno v Sloveniji več kot 70.000 otrok z izkušnjo spolne zlorabe. Na drugi strani je Policiji prijavljena le približno desetina teh primerov, kar kaže na premajhno ozaveščenost in aktiviranost širše javnosti.

V večini primerov se spolne zlorabe dogajajo v ožjem družinskem krogu ali v krogu ljudi, ki jim otrok zaupa. Ravno zato, je tako zelo pomembno, da znajo tudi drugi otrokovi bližnji in njegova širša okolica prepoznati znake zlorabe in primerno ukrepati. Velikokrat se namreč dogaja, da ljudje znake zlorabe pripišejo drugim razlogom (npr. nevzgojenosti, hiperaktivnosti itd.) ali pa jih (namerno ali nenamerno) spregledajo. Tudi, kadar ljudje znake prepoznajo, pa zaradi strahu pred vpletanjem, suma zlorabe ne prijavijo.

Bojimo se, da se bomo izpostavili; kaj pa, če ni tako, kaj pa če se ne dogaja … Treba pa se je zavedati, da v primeru zlorabe vedno prijavljamo sum in ne kaznivega dejanja kot takega. Naša zakonska in moralna dolžnost je, da prijavimo sum, naloga organov pa je, da ta sum raziščejo, česar pa ne morejo učinkovito opraviti, če ne prejmejo prijave. V takem primeru, moramo zaupati, da bodo pristojni organi (policija in centri za socialno delo) primerno ukrepali in sum raziskali, ter posledično odreagirali glede na potrjen ali ne potrjen sum zlorabe.

Preiskovalni in sodni postopki pa kljub vsemu predstavljajo le en del okrevanja po travmi, ki je sicer precej bolj celosten in dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi celo življenje. Mnogi primeri na žalost nikoli ne dobijo sodnega epiloga, kar pa nikakor ne pomeni, da okrevanje ni mogoče. Pri okrevanju po spolni zlorabi sta najpomembnejša podpora bližnjih in varno okolje, pogosto pa je potrebna tudi strokovna pomoč.

V Lunini vili, inštitutu za zaščito otrok, ponujamo otrokom, ki so preživeli kakršnokoli obliko zlorabe, brezplačno psihosocialno pomoč. Naši strokovnjaki nudijo otrokom in mladostnikom celostno psihosocialno pomoč pri premagovanju različnih stisk in travm ter sočutno okolje, v katerem lahko iz njih zrastejo močnejši.

Letno pomoč nudimo približno 60 otrokom. Poleg tega izvajamo tudi različen preventivne delavnice za otroke in mladostnike, s katerimi tudi najmlajše ozaveščamo o osebnih mejah, neprimernih dotikih itd. Delo na preventivi, ozaveščanje otrok, da je njihovo telo njihov zaklad in kaj narediti, če se te nekdo neprimerno dotika, je tisto, kar lahko dolgoročno zmanjša pogostost spolnih zlorab otrok, poudarja naša direktorica Nina Kočar. Šele ko z najmlajšimi spregovorimo tudi o teh temah, jim damo informacijo, ki jih krepi, in priložnost, da spregovorijo. Kako naj sicer vedo, da se jim dogaja nekaj, kar je narobe.

Mnogo otrok zaradi groženj in strahu nikoli ne spregovori, zato je naloga vseh nas, da se naučimo biti pozorni na neverbalne simptome zlorab, kot so:

  • Nenadne spremembe vedenja (izbruhi jeze, umaknjenost, žalost)
  • Nenadni strahovi in nenavadni odzivi na navadne dražljaje
  • Težave s spanjem in prehranjevanjem
  • Regresija (vračanje na prejšnje razvojne stopnje, ki se kaže kot ponovno močenje postelje, jecljanje, itd.)
  • Prezgodnja ali pretirana seksualizacija (npr. pretirano samozadovoljevanje itd.)
  • Psihosomatske težave (nepojasnjeni glavoboli, bolečine v želodčku, avtoimunske bolezni itd.)

Vsak izmed nas lahko naredi svoj korak v boju proti zlorabam otrok. Vsak izmed nas ima moč, da opazi, prepozna in ukrepa. Število žrtev je ogromno in zagotovo je tudi v tvoji okolici nekdo, ki je preživel spolno zlorabo. Opazi ga/jo in pomagaj, da spregovori.

Svoj korak lahko naredite tudi tako, da postanete Otrokov heroj in mesečno donirate želeni znesek za nudenje brezplačne pomoči enemu izmed otrok, ki je preživel spolno zlorabo.

Več na https://www.luninavila.si/otrokov-heroj

Swipe up