PRISPEVAM5
NA 1919

Play
Pause

Pomagaj otrokom, ki so preživeli zlorabo! Ker ljubezen zmore drugače.

ali

Pošlji SMS “PRISPEVAM5” na 1919 in prispevaj 5 €

ali

Skeniraj kodo za Paypal donacijo

Skupaj omogočimo podporo, ki si jo otroci zaslužijo, ter zanje zberimo 500.000 €.

Ste preživeli zlorabo ali poznate žrtev zlorabe?

Namen kampanje

Poslanstvo Lunine vile je skrb za otroke, ki so preživeli kakršno koli obliko zlorabe ali nasilja. V želji, da povečamo zavedanje, da sta varnost in prihodnost otrok odvisna tudi od našega ravnanja, smo pripravili akcijo “Če prijaviš, lahko ustaviš”, ki je namenjena ozaveščanju o nasilju v družini. Ravno družinsko okolje je namreč tisto, kjer se zlorabe največkrat dogajajo. V središče postavljamo otroke, ki so v situacijah nemočni, priče pa lahko poskrbijo, da se dejanja agresorjev prenehajo.

>Naš cilj je jasno pokazati, kako lahko ukrepamo. S prijavo in donacijami smo korak bližje k zagotavljanju varne prihodnosti vsem tistim, ki so podvrženi okoliščinam nasilja. Žal že samo zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če zraven prištejemo še ostale oblike nasilja, kot sta fizično in čustveno nasilje, pa je ta številka še mnogo višja. Zato vas pozivamo, da ukrepate. Stopimo skupaj in pomagajmo najranljivejšim, saj nas potrebujejo. Prijava je herojsko dejanje in pogosto zadnje upanje nemočnega otroka pred spremembo, v nekaterih situacijah pa celo dejanje, ki jim omogoči preživetje.

Če prijaviš lahko ustaviš

Če ste priča nasilju v družini ali ga morda doživljate sami ne odlašajte in prijavite dejanje na 113 z imenom in priimkom ter čim več podatki o storilcu. Prijava je namreč prvi in ključni korak za zaustavitev nasilja nad otroki. V primeru, da se ne želite izpostaviti pa lahko otroku pomagate tudi z anonimno prijavo. Za prijavo ne potrebujete dokazov, temveč je dovolj sum! Zbiranje dokazov je delo pristojnih organov in ne vas, zato naj vas ne bo strah, da “niste prepričani”. To bo preiskovala policija, vaša naloga je, da prijavite.

Kako poteka anonimna prijava?

Če poznate nekoga, ki je žrtev nasilja v družini, vas pozivamo, da to prijavite in s tem obvestite pristojne organe. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo.

1
Če prijaviš lahko ustaviš

Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi: LINK ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

2

Na portalu ali preko telefonskega klica podate čim več informacij:
a. Kdo izvaja nasilje,
b. kdo je žrtev,
c. kje in kdaj se to dogaja,
d. kaj se dogaja in kako.
Zaželeno je, da podate čim več podrobnih informacij, saj bo tako obravnava hitrejša in učinkovitejša.

Če prijaviš lahko ustaviš
3
Če prijaviš lahko ustaviš

Hvaležni smo za vsakega, ki je glas tistih, ki ne zmorejo spregovoriti..

Pomoč za prijavo zlorab

O donacijah

S prijavo pa pot otroka še zdaleč ni zaključena, to je le prvi korak. Drugi, enako pomemben korak pa je otroku in njegovi družini zagotoviti psihosocialno ali psihoterapevtsko pomoč, da lahko okrevajo po travmatični preizkušnji. Sredstva od nakupa medvedka tako omogočijo otroku brezplačno terapevtsko pomoč, ki jo nujno potrebuje. Redna terapevtska obravnava je za otroka in nezlorabljajoče svojce ključni korak k boljšemu življenju. Na terapiji otrok prejme medvedka, ki mu, ko je v stiski, lahko zaupa svoje težave.

Donirate lahko tudi s prostovoljnim nakazilom v poljubni vrednosti inštitutu Lunina vila. Sredstva bomo porabili izključno za nudenje brezplačne psihosocialne in psihoterapevtske obravnave otrok, ki so preživeli spolno, čustveno, fizično zlorabo in/ali zanemarjanje. Povprečni znesek letne obravnave enega otroka je 2.000 eur, cena posamezne terapevtske ure pa 60 eur.

Znaki in simptomi zlorabe pri otroku:

 1. opazne spremembe v vedenju otroka
 2. težave s spanjem, prehranjevanjem
 3. čustvena zavrtost
 4. nezaupanje
 5. agresija, nasilno vedenje
 6. disociativno vedenje - "otrok odplava"
 7. upad zanimanja za dejavnosti
 8. izogibajoče vedenje
 9. trajajoča, ponavljajoča neprijetna čustva
 10. regresija - izguba že doseženih mejnikov (npr. ponovno močenje postelje, jecljanje itd.)
 11. nenavadni odzivi na vsakdanje dražljaje
 12. ponavljajoča igra, v kateri otrok preigrava vedno enak scenarij, ki nima razrešitve
 13. psihosomatske težave, kot so nepojasnjeni glavoboli in bolečine v trebuščku
 14. pogosto vnetje spolovila

Prepoznava in preprečevanje zlorab in nasilja v šolah in vrtcih

1. Če sumiš, da nekdo izmed učencev doživlja zlorabo, je pomembno slediti protokolom šole/vrtca in podati prijavo. V kolikor na ustanovi nimate izdelanega protokola, se pogovori s svetovalno delavko in nadrejenimi ter skupaj podajte prijavo. V kolikor nadrejeni prijave ne želijo podati, si po poklicni dolžnosti to dolžan storiti sam. To storiš s klicem na 113, ali anonimno preko linka.

2. Veliko lahko narediš tudi s preventivo tako, da v razredu oz, skupini narediš delavnico kjer otroke opolnomočiš z informacijami o spolni nedotakljivosti. Kako izvesti delavnico lahko pogledaš tukaj https://www.facebook.com/luninavilasop/videos/399239005060960

Izvedba delavnice

3. Če želiš izvedeti več o tem kako prepoznati otroka, ki je preživel zlorabo in mu pomagati znotraj šole/vrtca, lahko svoje znanje nadgradiš z udeležbo na izobraževanju Lunine vile z nalovom: ZGODNJE ODKRIVANJE, PREPREČEVANJE IN RAZREŠEVANJE TRAVM OTROK IN MLADOSTNIKOV. Prijaviš se lahko preko KATISa - https://paka3.mss.edus.si/Katis/Prijava.aspx ali na mail izobraževanja@luninavila.si. Več o izobraževanju si lahko prebereš na https://www.luninavila.si/zgodnja-prepoznava-travm

Kako se odzvati, če otrok spregovori o zlorabi?

Če otrok s teboj spregovori o zlorabi je ključno, da ga slišiš in mu verjameš, Otroci o teh stvareh ne lažejo. Raziskave kažejo, da je lažnih prijav med 5 in 20%. Tudi v redkih primerih, ko se izkaže, da zgodba ni natančno takšna, kot je povedal otrok, je v ozadju vedno huda stiska, ki jo je potrebno nasloviti!

Če otrok s teboj spregovori o zlorabi sledi naslednjim korakom OSTANI MIREN! Otrok čuti, kako se počutiš ti in če v tebi vlada panika, bo z njo prežet tudi sam.

2. “Hvala, ker si mi to zaupal, zelo si pogumen, da si lahko spregovoril o tem Tega ne zmore vsak!” Zahvali se otroku za zaupanje in pohvali njegov pogum, da je spregovoril s teboj. Spregovoriti o zlorabi je ena najtežjih stvari v življenju in mariskdo tega nikoli ne zmore.

3. “To se ti ne bi smelo dogajati/zgoditi, krivda ni tvoja”. To je stavek, ki bo vsaj malo zmanjšal občutek krivde, ki ga nosijo otroci s tovrstnimi izkušnjami, po drugi strani pa otroku dal potrditev, da so tovrstna dejanja nedopustna.

4. “Tvoja varnost je najpomembnejša, zato bom moral to informacijo predati naprej.“ Pomembno je, da prijaviš sum kaznivega dejanja in ob enem ne izdaš otrokovega zaupanja, to pa je mogoče le, če mu v naprej poveš, da boš o zlorabi povedal še nekomu. V kolikor otroku rečeš, da bo to ostalo samo med vama, nato pa podaš prijavo s tem izdaš otrokovo zaupanje in lahko še poglobiš njegovo rano ob enem pa mu daš sporočilo, da odraslim ne moreš zaupati.

5. “Kako ti lahko pomagam” - Vprašaj otroka kako mu lahko pomagaš, kaj lahko narediš zanj in kaj bi on želel od tebe. Pri tem je pomembno, da res slišiš njegove želje.

6. Seveda lahko otroka vprašaš, če bi želel povedati še kaj oz se pogovarjati o tem, a nikakor ga ne zaslišuj! Podrobnosti zlorabe v tem trenutku niso pomembne, le te bodo, ob primernem času, pridobili ustrezno usposobljeni strokovnjaki. Dovoli otroku, da ti pove le tisto, kar želi in ne drezaj vanj.

7. Napoti otroka in njegove nezlorabljajoče starše na eno izmed organizacij , ki nudijo pomoč otrokom z izkušnjo nasilaj in zlorabe. Ena izmed njih je tudi Lunina vila. Travma, ki se zgodi otroku je travma za celotno družino, zato je pomembno, da tudi otrokovi nezlorabljajoči svojci prejmejo ustrezno pomoč, saj lahko le tako otroku stojijo ob strani in mu pomagajo na poti okrevanja.

Pogosta vprašanja ob prijavi nasilja

Kako se soočimo z nasiljem nad otroki in mladostniki?

Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč. Prijava je mogoča na številko 113. Ta je edina, ki zagotavlja takojšnjo pomoč otroku in tudi potencialno lahko reši življenje. Zato vas ponovno pozivamo, da ne odlašate s klicem in herojsko pomagate najranljivejšim. 

Kako lahko še pomagam?

Postanite Otrokov heroj in z mesečnim ali tedenskim prispevkom otroku, ki je preživel zlorabo, omogočite brezplačno psihosocialno pomoč. Postanite prostovoljec Lunine vile ali anonimno delite svojo zgodbo, ki jo bomo delili v naši spletni skupnosti, in postanite heroj otrokom, ki doživljajo podobne stiske.

Kam lahko nakažem sredstva?

S Paypalom lahko donirate na naš račun info@luninavila.si. Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila s ključno besedo PRISPEVAM5 na številko 1919 , s katerim boste prispevali 5,00 € za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.
Nakažete lahko tudi na:
Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p.
ID za DDV: 73454311
TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR
Sklic: 99

Je nasilje nad otroki v porastu?

Samo spolno nasilje doživlja skoraj vsak peti otrok. Ker je to pri nas še vedno tabu tema, nasilje ostaja za štirimi stenami doma, ti otroci pa večinoma ne dobijo nikakršne pomoči. V času covida-19 se je nasilje za štirimi stenami povečalo za 10 odstotkov. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Ta števika pa predstavlja le vrh ledene gore saj večina družinskega nasilja ostaja neprijavljena. Čas je, da ukrepamo.

Kampanjo omogoča:

 

Pomagaj otrokom, ki so preživeli zlorabo! Ker ljubezen zmore drugače.

ali

Pošlji SMS “PRISPEVAM5” na 1919 in prispevaj 5 €

ali

Skeniraj kodo za Paypal donacijo

Skupaj omogočimo podporo, ki si jo otroci zaslužijo, ter zanje zberimo 500.000 €.

Swipe up