Zakaj je izolacija tako zelo neprijetna?

Zakaj je izolacija tako zelo neprijetna?

Zakaj je izolacija tako zelo neprijetna?

Evolucijska teorija pravi,  da so se naši socialni možgani oblikovali zaradi naravne selekcije, saj združevanje v skupine povečuje možnosti za preživetje. Bolj kot smo, kot skupina, prepleteni in povezani, smo skupek številnih oči, ušes, oči in možganov, več možnosti za preživetje imamo. Razvoj korteksa (razumskega dela možganov) z njim pa razvoj govora, zmožnost abstraktnega mišljenja in reševanja problemov pritiče vsem večjim socialnim skupinam.

Naš večji in kompleksnejši del možganov korteks, ne samo, da nam omogoča ogromno paleto različni možnosti odzivov na situacijo, ampak tudi procesira ogromno količino socialnih informacij, ki jih potrebujemo za dobro komunikacijo in koordinacijo skupine. Visoko dovršene skupine so specializirane za izvedbo nalog, kot so lov, druženje in predanost v skrbi eden za drugega. Zmožnost skrbi eden za drugega ni le genetsko programirana v nas, ampak je tudi naučeno vedenje preko izkušenj. Med tem, ko so živali nemudoma po rojstvu pripravljene za spopadanje z izzivi preživetja, imamo ljudje privilegij še leta po rojstvu preživeti v popolni odvisnosti in se naučiti kompleksnosti življenja v skupini.

Stiska zaradi izolacije

V tem trenutku, času izolacije, pa nam je ta primarna potreba, se združiti v skupine in se boriti proti virusu onemogočena. Moramo zatreti svoj primarni nagon in ostati doma, se ne družiti in se ne okužiti. Ob tem se pojavljajo različne stiske. Kakršen koli že so, vse so normalni odzivi na nenormalno situacijo.

Kljub temu, da je naše doživljanje normalno, pa ne pomeni, da nam ni težko, da nismo v stiski in da si želimo, olajšati, zmanjšati in na koncu celo izbrisati te občutke, ki so iz trenutka v trenutek znotraj nas. Vendar pomni, ti, jaz, mi, vsak zase poseduje svobodo in moč, da spreminja svoj odnos do svojega doživljanja.

Življenje je igra

Predstavljaj si, da je tvoje življenje igra, ne moreš vedeti, kaj sledi, kakšno potezo bo naredil soigralec, kakšno potezo boš lahko potem naredil in še več, ne moreš vedeti koliko časa bo ta igra potekala. Imaš vso svobodo, da to igro narediš čim bolj zanimivo. Lahko celo spreminjaš pravila igre, izumiš nove igre na katere ni še nihče pomislil, igre, ki so bile morda včasih nemogoče in so sedaj mogoče. Povabila za sodelovanje v igri izdajaš ti.

To je tvoje življenje in vsi trenutki, ki tečejo sedaj, jih ne bomo nikoli več dobili nazaj. Koliko teh trenutkov še imaš pred seboj ne moreš vedeti. Imamo na tisoče priložnosti, da svojim bližnjim povemo, da jih imamo radi. Sedaj je idealna priložnost, da to storiš. Pristopi do njih, se s celim telesom obrni proti njim, poglej globoko v oči in jim povej, da jih imaš rad. Povej na način, da bodo res začutili, da boš začutil tudi ti.

In ne pozabi, ljubezen zdravi in zmore drugače.

Anja Erjavec, mag. Biopsihologije

Swipe up