V letu 2020 smo bili uspešni v doseganju zadanih ciljev!

V letu 2020 smo bili uspešni v doseganju zadanih ciljev!

V letu 2020 smo bili uspešni v doseganju zadanih ciljev!

Kakšno neverjetno leto je za nami!
V zadnjem mesecu smo si v Lunini vili vzeli tudi čas za pregled celotnega lanskega leta … Ugotovili smo, da smo pravzaprav bili zelo uspešni v letu 2020 z doseganjem ciljev, ki smo si jih zastavili v začetku leta. Naše zaobljube za leto 2020 si lahko pogledaš tukaj.

Prav tako pa smo bili soočeni s kar nekaj izzivi in nepričakovanimi situacijami (epidemija), ki so od nas zahtevale veliko mero iznajdljivosti in hitre odzivnosti. Morda je bilo na trenutke neprijetno in tudi zelo težko, a posledično smo uspeli kar nekaj naših procesov in dejavnosti dvigniti na višji nivo, ter tako zagotavljati še bolj kvalitetne storitve.

V imenu celotne ekipe Lunine vile se ti zahvaljujemo za tvojo podporo in ker skupaj z nami verjameš, da si prav vsak otrok zasluži srečno otroštvo!

V letu 2020 smo dosegli več, ko smo pričakovali!

V letu 2020 smo:

Uspešno dosegli cilj, da povečamo našo ekipo terapevtov v Lunini vili:

  1. Naši ekipi se je najprej pridružila vila Bernarda, ki je sedaj vodja komunikacije s poslovnimi partnerji in donatorji, ob enem pa skrbi za nemoteno delovanje našega Vilinega butika.
  2. Po njeni vključitvi pa so se nam pridružili še kar trije novi terapevti:
    Vila Kamila, ki v sklopu Lunine vile nudi nedirektivno igralno terapijo otrokom do 12. leta starosti, ob enem pa izvaja tudi filialno terapjo za starše. Z njeno pomočjo imamo sedaj tudi prostore za terapijo za otroke v Kranju!
  3. Pridružil se nam je tudi vilinec Gašper, družinski terapevt, ki pa v Lunini vili nudi psihoterapijo za mladostnike in starše. Izredno smo veseli, da imamo sedaj v ekipi tudi moškega predstavnika.
  4. Zelo smo ponosni tudi, da imamo sedaj še drugo redno zaposleno vilo: Vila Anja nudi psihoterapijo za mladostnike in odrasle, obe enem pa izvaja tudi izobraževanja in kot naša strokovnjakinja za čuječnost, izvaja tudi delavnice čuječnosti.
  5. Čisto na koncu leta pa se je naši ekipi pridružila še vodja marketinga, vila Mojca Golub. Z njeno okrepitvijo je naša akcija Ne pustimo jih same uspešno zaživela, še naprej pa vila Mojca skrbi, da se glas Lunine vile uspešno širi, da dosežemo vse tiste otroke, ki potrebujejo našo pomoč.
Celotna ekipa Lunine vile v letu 2020!

Dosegli smo tudi cilj, da pomagamo vsaj 40 otrokom

V lanskem letu smo namreč pomagali več kot 100 otrokom, ki so preživeli zlorabo. Od tega smo z 42 otroki zaključili obravnavo, saj smo lahko s hvaležnostjo opazovali, kako so s pomočjo terapije zrasli v zdrave, srečnejše in sproščene otroke. Tem otrokom in njihovimi svojci pa smo še vedno na voljo, v kolikor bi ponovno potrebovali našo pomoč.

V letu 2020 so tako naši terapevti opravili kar 742 ur psihosocialne in psihoterapevtske pomoči za otroke, ki so preživeli zlorabo. Skozi obravnave smo prepoznali še dodatne zlorabe in tako v lanskem letu prijavili 4 sume zlorabe otrok policiji, zaradi česar so se nato sprožili sodno-preiskovalni postopki.

Otrokom smo pomagali tudi skozi različne delavnice v varnih hišah in materinskih domovih. To so psihosocialne delavnice namenjene krepitvi notranjih virov moči in razumevanju lastnih čustev ter odzivov. Tovrstne delavnice za otroke izvaja naša vila Jerica, pri tem pa ji pomagajo naši prostovoljci in praktikanti.

Prav tako pa smo dosegli cilj, da s svetovanjem in terapijo pomagamo staršem in svojcem otrok, ki so preživeli zlorabo. Zaključili smo namreč svetovanje 29 staršem, in skupaj opravili 385 ur svetovanja in psihoterapevtske pomoči odraslim.

Izvedli smo več kot 20 izobraževanj za strokovne delavce!

Tako kot vsi, smo se bili tudi v Lunin vili, zaradi epidemije hitro prilagoditi in najti učinkovit način, za izvedeno izobraževanj preko spleta. Izredno smo ponosni na našo odzivnost na situacijo, saj smo (navkljub močnim začetnim dvomom o možnosti izvedbe kvalitetnih izobraževanj preko spleta) glede na ocene strokovnih delavcev, vsa izobraževanja izvedli, vsaj tako uspešno kot v preteklih letih. V katalogu KATIS (katalog izobraževanj za strokovne delavce) naša izobraževanja dosegajo povprečno oceno 8,5 (od najvišje možne ocene 10).

Skupno smo opravili kar 189 ur izobraževanja strokovnih delavcev. Učiteljem, vzgojiteljem in drugim strokovnim delavcem smo pomagali, da bodo dobro opremljeni za prepoznavanje zlorab otrok in jim znali pomagati tudi v najbolj skrajnih situacijah.

Poskrbeli smo, da si naša ekipa zna vzeti čas zase

Znotraj naše ekipe smo poskrbeli, da so naši tedenski sestanki vsebovali preverjanje počutja in potreb posameznega člana naše ekipe. Tako smo uvedli rutino v tedenske sestanke, da si podelimo kako se počutimo, na kaj smo ponosni v tem tednu in kaj si še želimo za prihodnji teden. Na ta način smo poskrbeli za prijetno in odprto vzdušje znotraj ekipe, da se lahko vsi razbremenimo in se medsebojno podpiramo.

Prav tako pa smo imeli tudi več izobraževanj na temo skrbi zase, med drugim tudi dvodelno izobraževanje o cikličnosti v poslovnem svetu, ki ga je za nas izvedla Ines Stojanović.

Lunina vila že od samega začetka deluje kot o travmi ozaveščena organizacija, v letu 2020 pa smo skupaj z Združenjem za moč tudi uradno začeli s procesom izobraževanja, ki ga za nas izvaja The Institute on Trauma and Trauma-Informed Care.

Lunina vila pa je v letu 2020 tudi praznovala svoj 4. rojstni dan!

Poglobljen odnos s prostovoljci še urejamo

Med drugim je bil naš cilj za leto 2020 tudi razširiti mrežo aktivnih prostovoljcev in jih bolj aktivno vključiti v naše delovanje. V začetku leta sta se naši vili Bernarda in Tjaša udeležili izobraževanja za vodenje prostovoljcev, s pomočjo katerega sta zasnovali močnejšo strukturo in vizijo za naše prostovoljce.

Na žalost pa nam je tu epidemija malo prekrižala načrte, posledično v tem cilju nismo bili tako uspešni, kot bi si želeli. Naša želja je namreč ustvariti občutek skupnosti, ki deluje brez večjih prekinitev v sodelovanju. Čeprav nam morda to v tem letu ni uspelo v tolikšni meri, kot bi si želeli, to ostaja v našem planu za leto 2021.

Razširili smo ponudbo v Vilinem butiku

Vilin butik še naprej pridno raste, tako v količini (in kvaliteti) ponujenih izdelkov, kot v številu zadovoljnih povratnih kupcev. Naša ponudba je z novim letom vključila knjigo o meditacij za otroke Globok vdih, drugi del zbirke Rožle prepoznava čustva, novo pravljično meditacijo Zvezdne sanje, čudovito knjigico, ki je tako primerna za odrasle kot otroke Mogoče in pa kar nekaj izdelkov, ki te spodbujajo, da si vzameš čas zase. Sedaj v Vilinem butiku lahko kupiš tudi darilni bon, ki ga lahko podariš svojim najbližjim in jim s tem pokažeš, da je tudi njihov čas pomemben!

Prav tako pa nam je uspelo, da je v letošnjem letu naša spletna trgovinica res zaživela, saj od sredine leta 2020 sedaj redno dobivamo več naročil mesečno, s pomočjo katerih krijemo manjši del naših brezplačnih storitev.

Predvsem smo se tehnološko nadgradili

Delno zaradi epidemije, delno pa zaradi naše lastne želje, da z vami delimo več kvalitetnih izobraževalnih vsebin, se je naša ekipa izrazito tehnološko izpopolnila. Sedaj smo pravi strokovnjaki v spletnih video klicih, oddajanjih v živo preko Facebook-a in Instagram-a, ter v splošnem komuniciranju preko spletnih orodij. Poglej si naše izobraževalne video vsebine, ki so dostopne na naši Facebook strani! Prav tako je večina naših terapij v lanskem letu potekala preko spleta ali telefona. Ugotovili smo, da imajo tako izobraževanja, kot terapije preko spleta kar nekaj prednosti, seveda pa tudi nekaj slabosti.

Izvedli smo ozaveščevalno kampanjo preko socialnih omrežij

V sklopu Evropskega dneva boja proti zlorabam otrok, smo si v novembru zadali, da ponudimo čim več javno dostopnih informacij o zlorabi otrok. Tako smo v sklopu tega meseca redno ozaveščali z objavami in oddajanjem v živo, kjer smo govorili o prepoznavanju zlorab, kako pomagati otroku v stiski in kako se odzvati. Razbijali smo mite in ideje o zlorabi, ki so napačne ter predstavili statistiko zlorab otrok. Posledično smo tudi razširili doseg naših socialnih omrežij in pridobili več kot 1000 novih všečkov na naši FB strani!

Pričakovan stranski učinek ukrepov zaradi epidemije

Čeprav smo že v začetku epidemije zelo hitro prepoznali, da se bodo stiske otrok, ki doživljajo zlorabo, najverjetneje povečale, nas je še vedno močno  presenetilo število klicev obupanih staršev in svojcev, ki so se pričeli proti koncu novembra. Število klicev se je namreč skoraj potrojilo, z njimi pa tudi število otrok in staršev, sprejetih v obravnavo. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, s katerimi bi vsem ponudili vključitev v brezplačno obravnavo, smo v koncu leta pričeli z akcijo Ne pustimo jih same, saj se zavedamo, da stiske ne čakajo in da ti otroci in njihovi svojci potrebujejo pomoč takoj in ne čez mesecev. V tem letu bomo tako še naprej aktivno iskali načine za nemoteno zagotavljanje pomoči in podpore otrokom, ki so preživeli zlorabo.

Hvala, ker skupaj z nami spreminjaš življenja otrok, ki so preživeli zlorabo!

Ekipa Lunine vile

Swipe up