Poročilo - Julij 2020

Poročilo - Julij 2020

Poročilo - Julij 2020

Sestrici Mojca (9 let) in Petra (6 let) bosta še naprej v obravnavi:

Na kratko o preteklosti:
Deklici sta bila odvzeti obema staršema zaradi spolne, fizične in čustvene zlorabe ter zanemarjanja. Sedaj že tri leta živita v rejniški družini. Nihče v okolici ni opazil njune stiske dokler ni Mojca svoje mlajše sestre pripeljala v vrtec. Prišli sta pripravljeni s polnim nahrbtnikom, ter povedali vzgojiteljicam, da se ne bosta vrnili domov. Dekleti sta sedaj pri nas v obravnavi že eno leto. Sočasno pa nudimo svetovanje njunim rejnikom, da jo lahko pri njunem procesu čim bolj uspešno podpreta.

Sprotno poročilo o napredku Mojce:
Z deklico imamo sedaj še bolj redna srečanja (tedensko), ki smo jih v času epidemije redno izvajali preko online video-klica. Prav tako bomo z njo nadaljevali terapije v času šolskih počitnic, saj deklica že prehaja v puberteto. To obdobje je osvetlilo nove vidike in spomine spolne ter čustvene zlorabe. Predvsem se težko sooča s spremembami v svojem telesu, zaradi česar ima trenutno izredno nizko samopodobo. Tudi rejnika se še naprej redno udeležujeta svetovanja, saj se trudita deklico podpreti pri premagovanju bolečine iz preteklosti.

Kot ključen del procesa za obe deklici, smo zaznali potrebo po bolj odprti komunikaciji znotraj rejniške družine. Tekom poletja načrtujemo družinsko obravnavo, kjer se bomo skupaj z rejnikoma in njeno mlajšo sestrico pogovarjali o spremembah tekom odraščanja. Govorili bomo o telesnih spremembah, menstruaciji …, ter na ta način poskušali odpreti bolj sproščeno komunikacijo znotraj družine.
Zaradi visoke stopnje zlorabe, ki jo je doživljala, imamo z njo tedenska srečanja, zaradi česar je njena obravnava dražja, kot smo predvidevali.

108237671_328647144816478_2386487305367446722_n

Sprotno poročilo o napredku Petre:

Petra v terapiji napreduje, imela je več težav zaradi šolanja na daljavo, saj ima učne težave in ji šola predstavlja stres. Posledično smo v zadnjih 3 mesecih delali na sproščanju in grajenju samopodobe, prav tako pa na grajenju zavedanja, da je ok tudi če ji v šoli ne gre najbolje.
V tem času se je na terapiji tudi bolj odprla in prvič spregovorila o podrobnostih zlorabe v primarni družini. Petra je sicer že prej govorila o svoji pretekli izkušnji, a je sedaj zaradi zgrajenega zaupanja, lažje spregovorila o podrobnostih zlorabe in težkih občutkih, ki jo spremljajo.

Deklici zelo pomagajo eterična olja, katerih vonj jo pomirja in ji pomaga, da se vrača v svoj mirni in varni prostor. Še vedno tudi delamo na predelavi simptomov spolne zlorabe, predvsem ima Petra odpor do lastnega telesa. Na začetku se nikakor ni mogla sama umiti, ponavadi je potrebovala pomoč rejnice ali drugega odraslega, ki mu zaupa. Sedaj pa je naredila že veliko korakov naprej, kar nam daje še toliko večji zagon, da deklico podpiramo pri njenem procesu.
Deklici hodita redno 1x tedensko na terapijo, predvidevamo da bosta pri nas še naprej v obravnavi do nadaljnega.


Urša (13 let) počasi premaguje posledice zlorabe:

Na kratko o preteklosti:
Trenutno je še vedno nastanjena v domu Malči Beličeve, saj je bila odveza obema staršema zaradi alkoholizma in nasilja. Njen oče je sedaj že pokojni, mama pa je psihično in fizično bolna (njena bolezen je terminalna). Dekle je sedaj pri nas v obravnavi eno leto, saj je bila zaradi svoje preteklosti izredno nezaupljiva.

Sprotno poročilo o napredku:
Navkljub epidemiji, smo z dekletom redno izvajali terapije preko online video-klica. Za čas šolskih počitnic pa smo terapije prekinili in bomo nadaljevali v septembru. Ravno preko video-klicev ji je postalo lažje komunicirati svoja čustva, ob enem pa je pričela tudi pogosteje izraža svoje stiske in težave. Na ta način je terapevtka sedaj z njo vzpostavila dober odnos, ki najstnici omogoča, da se bolje sooča s svojimi težavami. V zadnjih urah terapije pred počitnicami sta se osredotočili na njeno trenutno najhujšo stisko: soočanje s terminalno boleznijo njene mame in se skupaj pripravljali na prihajajočo izgubo.

IMG_20180207_181730-m

Barbara (14 let) gradi zaupanje do odraslih:

Na kratko o preteklosti:
Dekle je doživelo spolno zlorabo s strani enega izmed družinskih članov. Sprva je bila njena mama skeptična, saj je zaupala temu družinskemu članu, a se je vendarle odločila, da preveri trditev svoje hčere. Mama je zlorabo nemudoma prijavila na policijo, zato so preiskovalni postopki že bili izvedeni. Dekle se večinoma sooča z nezaupanjem do odraslih, saj ji je ta dogodek popolnoma porušil predstavo o tem, da naj bi jo odrasli okoli nje zaščitili. 
Več o njeni zgodbi si lahko prebereš na tem linku!

Sprotno poročilo o napredku:
Dekle je sedaj pri nas v obravnavi 5 mesecev, kjer s terapevtko počasi gradita varen odnos. Terpevtka se je sprva osredotočila na vzpostavljanje odnosa, saj je dekle nezaupljivo zaradi preživele izkušnje. Skupaj raziskujeta tudi njene trenutne izzive, saj dekle ni le žrtev spolne zlorabe ampak tudi najstnica. Pogovarjata se o aktualnih temah kot so odraščanje, spolno dozorevanje, pripadnost, socialna mreža. Na ta način ustvarjata in krepita stabilnost znotraj in zunaj nje. Čeprav je dekle sedaj veliko bolj stabilno, je še vedno odklonilna do pogovora o samem dogodku. Po končanih preiskovalnih postopkih, so se pričeli sodni, ki najstnici trenutno rahlo otežujejo njen proces. Kljub temu pa se počasi sooča z neprijetnim dejstvom, da je bil storilec družinski član, ki bo na nek način za vedno prisoten v njeni okolici. V Lunini vili verjamemo, da je Barbara na dobri poti, da iz stiske zraste močnejša! 

IMG_20180525_202025m

Neva (9 let) je uspešno premagala posledice zlorabe!

Na kratko o preteklosti:
Z mamo sta preživljali zelo hudo čustveno nasilje (mama tudi fizično). Deklica se je predvsem težko soočala z očetom na stikih, ki so se nadaljevali tudi po podani prijavi na policiji. Po začasni prekinitvi stikov, se je nasilje zmanjšalo. Na obravnavah smo skupaj pripravili krizni načrt, kako lahko očetu postavi mejo ter kako se lahko zaščiti in kam se lahko obrne po pomoč. Izvedli smo tudi družinsko srečanje z njeno novo družino ter ji na ta način omogočili, da se je uspešno soočila s svojo stisko.
Več o njeni zgodbi si lahko prebereš na tem linku!

Sprotno poročilo:
Z zaključkom šolskega leta, smo zaključili tudi njeno obravnavo. Sodni postopek z njenim očetom se je namreč zaključil, na katerem so bili odrejeni omejeni stiki, ki se jih deklica lahko udeležuje le kadar sama želi. Z mamo deklice smo dogovorjeni, da smo jima še vedno na voljo za pogovor, v kolikor bi potrebovali dodatno podporo. Prav tako smo dogovorjeni za krajše srečanje v septembru, da z deklico ohranjamo kontakt.
Izredno smo veseli, da je deklica tako lepo napredovala in naša celotna ekipa je navdušena, da z majhnimi koraki lahko potrjujemo, da ljubezen ZMORE drugače! <3

*Ime, starost in drugi identificirajoči podatki so spremenjeni zaradi varovanja osebnih podatkov!*

Za večino otrok še nimamo v polnosti pokrite njihove obravnave. Če bi jim želel pomagati na njihovi poti lahko z mesečnim prispevkom postaneš njihov heroj!

Swipe up