Kriza ali priložnost?

Kriza ali priložnost?

Kriza ali priložnost?

When written in Chinese, the word ‘crisis’ is composed of two characters. One represents danger and the other represents opportunity.

 John F. Kennedy

S tem citatom bi začela, saj se mi zdi, da je v dani situaciji in razmerah še kako relevanten. Kot pravi Kennedy nam čas, ko nastopi kriza ponuja dve stvari. Strah ter priložnost. Povsem logično ter naravno je, da nas je trenutno strah ter občutimo mnoge neprijetne občutke, ki se morda ne nanašajo neposredno na nov COVID-19 virus, a se ga tičejo posredno. Pozabiti pa ne smemo, da se lahko iz vsake še tako težke situacije nekaj naučimo, ter v njej najdemo pozitiven aspekt.

Ob tem, ko bomo poiskali in se ukvarjali z dejavnostmi, ob katerih se bomo počutili produktivno in nas bodo sproščale, bomo posledično lažje premagali občutke anksioznosti ter strahu. Pomembno je, da tudi sedaj v svojem vsakdanjiku najdemo nek smisel, ter si zadamo cilj, ki bi ga radi dosegli (morda je to urejanje vrta, s katerim se do zdaj nisi imel časa ukvarjati ali pa preizkusiti novo jed, prebrati knjigo- izobraževanje je danes omogočeno na številne načine). S takšnim pristopom bomo lažje preživeli dan ter dobili občutek, da imamo vsaj del življenja pod nadzorom.

Skrb za naše bližnje

Toplo vam polagam na srce, da smo pozorni na svoje bližnje, saj se vsak na stresno dogajanje odzove in z njim spoprime drugače. Čeprav se nam zdi, da se mi s situacijo spopadamo povsem brez problemov, morda naši prijatelji, starši ali stari starši tega ne dojemajo tako. Zelo pogost obrambni mehanizem je zanikanje, ki je v teh dneh precej pogost. Tukaj lahko pride do številnih problemov. Prvi je seveda, da ima oseba prepričanje, da je to virusno obolenje le »lažja oblika gripe in zame tako ali tako ni nevarna«. Do naslednje pa lahko pride, ko oseba dojame, kakšno je realno stanje in se okuži njegov bližnji, kar ga lahko precej šokira. Prav tako je v tej situaciji relevantno tudi t.i premeščanje.  Jezo ter stres zaradi vseh stvari, ki se nam te dni nalagajo, nezavedno prenašamo na svoje partnerje, otroke, družino. To pride do izraza predvsem sedaj, ko moramo skupaj preživeti večjo količino časa kot smo navajeni.

Potrebno se je zavedati, da situacija vpliva prav na vse starostne skupine.

Otrokom je zelo težko biti le doma, ko zunaj vabi sonce, igrala ter družba ostalih sovrstnikov. Z njimi morajo sedaj veliko delati ter jih zaposliti tudi straši. Resnost situacije jim je težko razložiti, saj so še premladi, da bi jo v celoti razumeli. Osnovnošolcem ter mladostnikom, se je popolnoma spremenil učni sistem, ki se ga morajo še navaditi. Upajmo seveda, da se bodo razmere čim prej umirile, a tudi maturantom morda grozi prestavljanje mature, študentje pa bodo morali morda izpite opravljati poleti. Večina odraslih ima sedaj še na večji skrbi mlajšo, starejšo generacijo ter prav tako sebe. Prizaneseno pa ni tudi starejšim, med katerimi je največ rizičnih oseb. 

Že nekaj tednov vsakič, ko prižgemo televizijo (ne samo mi, cel svet) posluša o novo nastali situaciji. Podaljšali so vse informativne oddaje in občutek imamo, da nas beseda koronavirus obkroža na vsakem koraku. Ogromno pa se govori tudi o tem, kako se v dani situacij kaže človekoljubnost, humanitarnost, srčnost ter kako se je potrebno povezati z družino ter produktivno porabiti čas. A v delo na sebi in odnosih je treba investirati, kar nekaj časa ter truda. Na žalost pa kvalitetno preživljanje časa z bližnjimi ni omogočeno vsem. Med nami je tudi ogromno tistih, ki nimajo več družine, ali pa živijo sami. Prav Lunina vila me je opomnila na tiste, ki preživljajo težke družinske stiske in probleme, ki jih na žalost ne morejo kar odmisliti. Seveda je to odlična priložnost, da začnemo svoje bližnje ceniti! Morda se bomo z njimi res lahko povezali. V mislih pa moramo imeti tudi to, da se takšna stvar ne zgodi čez noč ali samo od sebe. Mnogi, ki živijo sami ali morajo biti zaradi okužbe v samoizolaciji, sedaj občutijo precejšno osamljenost. Zato pomislimo na vse tiste, ki dnevov ne morejo preživljati s svojimi ljubljenimi. Samo en klic, sporočilo, lepa misel jim morda polepša te dni veliko bolj kot si mislimo/ mislite.

Stres še bolj te dni občutijo tudi tisti, ki odhajajo na delo.

Vsi trgovci, policisti, zdravniki in še marsikdo vsak dan tvegajo okužbo, ki jo nato lahko nevede prenesejo tudi na druge. V situacijo je mnogo delavcev vključenih tudi posredno doma. Prav vsak izmed njih si zasluži pohvalo in hvaležnost!

Za konec pa še nekaj pozitivnih misli, ki so v teh dneh še tako pomembne! Čeprav nič ne more nadomestiti vseh smrtnih žrtev in skrbi, je celotna situacija vsaj dobro vplivala na naše okolje. Na Kitajskem posnetki kažejo občutno izboljšanje ozračja(končno lahko vidijo modro nebo, brez smoga). Prav tako so se znižale emiseje CO2- ja (od februarja do marca za 25%- rezultati organizacije CREA), saj je veliko manj prometa(tudi zračnega). V Italiji so opazili veliko več rib, v Benetkah pa so kanali veliko bolj čisti, saj ni ladijskega prometa, ki dviguje mulj.

Le s skupnimi močmi nam bo uspelo premagati situacijo! Skrbimo za svoj imunski sistem, bodimo previdni ter pozorni na vse okoli sebe. Naredite si prihajajoče dneve čim bolj sončne, prijazne in umirjene!

Kaja Miglič Pirkmaier

Swipe up