Izražanje čustev

Izražanje čustev

Izražanje čustev

Vsak od nas je vajen svojega načina, pogosto mislimo, da je le ta edini pravi.

To velja tudi za izražanje čustev. Jaz zelo rada objemam ljudi okoli sebe, s tem izražam svoja čustva do njih. Pogosto jim povem, kako zelo jih imam rada. Nekdo drug, zelo redko pove nekomu, da ga ima rad, ni preveč navdušen nad pretiranim objemanjem. To še ne pomeni, da ta oseba ne izraža čustev. Izkazuje jih le na svoj način.

Ljudje smo si različni, vsak od nas je bil rojen v drugačni družini, z drugačnimi navadami, v drugačnem okolju. Za vsakega od nas, pa čeprav pogosto tega ne opazimo, pomeni »vsakdanje« nekaj drugega. Za mojega očeta je vsakdanje povedati točno to kar si misli, vedno in vsakomur, za mojo mamo, je vsakdanje biti previden in povedati kar si misli, le nekaterim, na poseben način. Vsakdanje je nekaj, česar je vsak od nas navajen iz svojega okolja in svoje družine. Vsakdanje je nekaj kar je v naši hiši pogosto, se rešuje vedno na enak način, za naše sosede, to ni vsakdanje. Jaz izražam čustva na svoj način, moj sosed pa na popolnoma drugačen način, kaj pa zdaj?

»Poglobiti se vase« si vsak predstavlja drugače. Obstajajo različni načini raziskovanja sebe in svojih čustev, npr. šport, meditacija, risanje, pisanje dnevnika ali pisma, izpovedovanje bližnjim ali tujcem, z besedami ali brez. Ni pogoj, da si spreten z besedami ali da se lahko v trenutku izpoveš in poveš vse kar ti leži na duši, včasih pozabimo, ker smo ljudje. Včasih povemo drugače, kot smo si želeli, ker smo ljudje. Včasih ne povemo, kar mislimo, ker se ne počutimo varne, ker smo ljudje.

Drugačno izkazovanje čustev.

Rada se spomnim zelo pogostega primera »razmišljanje med prho«. Marsikdo med nami, se lahko spomni primera, ko je med prhanjem imel notranji monolog in pripravo govora, kako bo nekaj povedal, ali izkazal svoja čustva bližnji osebi. Iz mojih izkušenj, pripravljen govor ne pride na dan. V danem trenutku, povem kar si mislim na način, ki je meni naraven, spontan. Četudi se tako zelo trudim, da bi vse povedala, na najbolj prijazen in razumljiv način, se mi včasih kakšna beseda izmuzne iz ust. Velikokrat si tudi pridigam »zakaj nisem povedala na drugačen način« ali »to sem pozabila povedati« in verjamem, da nisem edina. Vsi smo ljudje in ljudje so zmotljivi. Nihče od nas ni popoln, vsaka situacija v našem življenju ne bo imela idealnega pogovora in razpleta, ne gre vse po načrtih. Vse to, je povsem običajno. Ne smemo si pridigati, ker smo zmotljivi, s tem si le postavljamo breme na ramena.

Velikokrat se tudi zalotim, da pretirano razmišljam »pa zakaj mi ne pove, da me ima rad dvakrat na dan in me ne objema vsakič, ko vstopi v prostor«, zopet primer, kako jaz izkazujem čustva, nekdo drug pa jih izraža drugače kot jaz. Moramo se spomniti, da je vsak od nas vajen drugačnega izkazovanja čustev. S pogovorom, se lahko takšne stvar razjasnijo. Pogovor pomeni, da vsak udeleženec pove kar misli oz. čuti, nato prisluhne drugim. Ne gre, le za hiter odziv, pritrditev ali čakanje trenutka, ko lahko naprej govoriš. Če pričakujemo, da bo naš sogovornik uporabil tak besednjak, kot smo ga vajeni pri sebi in govoril toliko časa, kot bi mi želeli, je velika verjetnost, da bomo razočarani. Zakaj? Ravno zato, ker smo si tako zelo različni. Gre, za raznoliko izražanje.

Vsak od nas ima osnovna čustva, veselje – žalost, strah – jeza, sprejemanje – zavračanje (gnus), pričakovanje – presenečenje. Vsa ta čustva so zelo pomembna in prav je, da jih izkazujemo. Izkazovanje teh čustev se med posamezniki razlikuje. Prav je, da spodbujamo drug drugega k izražanju teh čustev, vendar pri tem pazimo, da jih ne silimo v takšno izražanje, ki ga niso vajeni, oz. jim je tuj. S tem lahko pride do konflikta, posameznik pa se ne bo počutil varno, da svoja čustva izkaže. Še zadnjič poudarim, ljudje smo si različni in prav je tako. To še ne pomeni, da nečesa nismo zmožni.

Pia Brolih Djilas, 2. letnik dodiplomskega študija psihosocialna pomoč na FUDŠ

Pomagaj svojemu otroku, da bolje razume svoja čustva!

Swipe up